In fiecare an, la 25 martie, se sarbatoreste Buna Vestire, zi in care Biserica acorda dezlegare la peste, indiferent de ziua in care ar cadea aceasta. Asa ca daca nu aveti inspiratie la gatit, specialistul CANCAN.ro iti ofera cateva retete extrem de utile
Dupa un post aspru aceasta zi este ca o mana cereasca, in special pentru cei care au ales sa respecte dogmele bisericesti. Cum dezlegarea la peste se apropie cu pasi repezi, specialistul CANCAN.ro, castigatoarea MasterChef, Aida Parascan, ne ofera cateva retete usor de preparat, in care ingredientul principal va fi pestele.
Grujoane de peste
Pentru aceasta reteta simpla avem nevoie de doua fileuri de peste, merluciu sau orice alt peste alb, 100 gr faina, doua oua, 150 gr pesmet, 50 gr parmezan ras fin, 600 ml ulei vegetal de prajit.
“Taiati in fasii de un centimetru grosime pestele. Apoi trebuie tavalit prin faina, prin ou si mai apoi prin amestecul de pezmet si parmezan. Frigeti in uleiul incalzit dinainte la 190 de grade Celsius. Serviti cald alaturi de un sos aioli (amestec de maioneza vegetala, usturoi pisat si suc le lamaie)”, ne-a spus specialistul CANCAN.ro.
Tagliolini cu pastrav afumat si zucchini
Pentru acest preparat vom avea nevoie de 400 gr tagliolini, un pastrav afumat la rece, un zucchini, 100 ml sos de rosii, un catel de usturoi, 100 gr rosii cherry, ulei de masline, 50 ml brandy, sare si piper dupa gust. Dupa ce aveam toate aceste ingredinete, punem intr-o tigaie cateva linguri de ulei de masline si catelul de usturoi zdrobit.
Cand e incins adaugam bucatile de pastrav curatat si flambam cu brandy. Adaugati apoi dovlecelul dat prin razatoare, amesteti pe foc doua minute ca mai apoi sa adaugati sosul de rosii si rosiile cherry, sarati si piperati si luati de pe foc. “Puneti pastele la foc in apa clocotita cu sare, fierbeti cu doua minute mai putin decat scrie pe ambalaj si apoi strecurati si adaugati peste sosul pregatit si amestecati. Puneti in farfurii si serviti cald”, ne-a mai explicat Aida Parascan.
Dorada in “ apa nebuna”
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de o dorada, 200 gr rosii chery, 15 ml apa, 10 gr sare gunjoasa, piper, o ceapa, un catel de usturoi, doua linguri ulei de masline, ardei iute, 10 ml vin alb sec.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
––––––––––––––––––––––––––––
“Taiati ceapa rondele si pisati usturoiul. Amestecati-le cu vinul, sare, piper, ulei, ardei iute si puneti amestecul intr-o farfurie adanca in care sa incapa dorada intreaga. Curatati si crestati dorada, iar apoi o puneti la marinat acoperita in amestecul pregatit precedent. Cate 30 minute pe fiecare parte. Dupa ce a trecut acest timp adaugati rosiile si coaceti la cuptor, care a fost incalzit la 200 grade Celsius, timp de 10 minute”, ne mai invata Aida.
Dorada in crusta de sare la cuptor
Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de o dorada, doua felii de lamaie, trei-patru linguri de sare grunjoasa, o lingurita cu virf de faina, patru linguri de apa.
“Se spala pestele, se pune la scurs, u se mai curata solzii, iar in interiorul pestelui se pun apoi feliile de lamaie. Se amesteca sarea cu faina si apa. Pui hartie de copt in tava, pestele se unge pe o parte din amestecul de mai sus, apoi se aseaza in tava pe partea unsa si peste el se toarna compozitia omogen, astfel incat sa fie acoperit total. Se da la cuptor la foc potrivit pana se rumeneste crusta de sare. Se scoate si se desface crusta cu atentie, eliminindu-se cu tot cu pielea pestelui. Are un gust delicios, se poate manca adaugand peste lamaie sau mujdei de usturoi”, ne-a spus o alta concurenta MasterChef, Maria Secrieriu.
(A.S.)